logo.gif
Hönö Hembygdsgård

Hönö Hembygdsförening startades redan 1954 och äger och driver Hönö Hembygdsgård med Tôseras och Olauses vackra hem och den fint restaurerade Kvarnen på Hönö Heden. Dessutom äger föreningen Parken i Åsa med fågeldammen, som numera sköts av Hönö Jakt- och Viltvårdsförening. Hembygdsföreningen har idag över 330 medlemmar.

Vi arbetar nu med att utveckla Hembygdsgården och Hönö Hedens kvarn, för att ge öbor och besökande känslan av hur man levde på ön under tidigare sekel. Föreningen har en viktig uppgift att förmedla dessa kunskaper vidare till kommande generationer.
Här arbetar vi också med nya aktiviteter. Med nya visningar, träffar på gården, teatergrupp för egna teaterstycken, inventeringar, dokumentation mm. Allt för att ge nya möjligheter att se och uppleva gården med den unika gamla butiken. Här ser du vad vi håller på med!


Lär dig baka äkta Hönökakor på Hembygdsgården i vår
Tre nya kurser i vår!

Nu förbereder vi kurserna i att baka Äkta Hönökakor för våren 2013. Första kursen håller vi i 16 mars. Lördag (Kl 10-14). Vi kommer att ha ytterligare två kursdagar under våren, den 13 april och 11 maj. Hit går det fint att anmäla sig. Vänta inte med din anmälan, det blir ofta snabbt fulltecknat.
Är ni en grupp på 6-8 personer kan vi försöka finna annan dag eller kvällstid. Läs mera här! Priset inkl allt är som tidigare 300 kr/person (260 kr för medlemmar).

Ring 0707-228808 eller eposta till hembygd@hono.se för att boka plats i vår.


Kom med i Hembygdsföreningens gemenskap
Du som funderar på att göra något trevligt på din fritid, skall känna dig välkommen till oss. Du behöver inte vara yrkesman/kvinna för att göra nytta och ha glädje av ditt engagemang. Det finns så många saker som behöver uträttas i en hembygdsförening. Vår uppgift är ju att bevara, dokumentera och presentera vår lokala historia. Man lär ju nu också ha konstaterat att det dessutom är nyttigt att vara med i en förening.
Hur gör man? Ring, skriv eller e-posta till oss, så skall vi göra vårt yttersta för att du skall trivas med oss. Mera informatin om detta finns på "Bli medlem".
Detta har hänt under 2012

Vi mötte Stjärnan på Hembygdsgården
på Trettondagsafton 2013

Den 5 januari kl 18.00 (!) upplever vi vår gamla tradition att man går ut med Stjärnan. Har du inte tidigare upplevt detta bör du inte missa detta. Läs med om Stjärnan här!

Som traditionen bjuder kommer vi även i år att få celebert besök av bl a. kung Herodes, de tre vise männen, Judas med flera, som riktigt ordentligt utklädda uppför detta "allvarliga" spex med sång och musik på Hembygdsgården.
Varje år samlar man in pengar, i Judas pung, ofta till Sjöraddningen och Livbojen. Fri entré men ta gärna med något till insamlingen.


Årsmöte på Hembygdsgården den 18 november kl 15.00 2012

I år håller vi vårt årsmöte i Töseras på Hembygdsgården. Medlemmarna har fått kallelse per brev. Handlingarna till årsmötet finner du här  Vi bjuder på fika och mandeltårta.
Ukulelefest på lördag den 18 augusti med Best Before !

Best Before

Ett av västsveriges bästa Ukuleleband, Best Before BB4, kommer till Hönö Hembygdsgård. Start kl 15.00.

De har en mycket bred repertoar och har kompletterat med några av våra lokala sånger när de nu kommer åter.
Vi hoppas också att få gratulera en vinnare av egen Ukulele.

Här finns en video från Hemgbygdsgården på YouTube här.
Mera Best Before finner du här.

 

 

 
STORA MÖÖT II - med helt nytt innehåll 10-12 augusti!

Stora Mööt II annons

Biljetter finns att köpa på Öckerö Bibliotek, Strandens bokhandel och i Turistbyrån, Hönö Klåva och på Hembygdsgården, Hönö.


I år firade vi Hembygdens Dag på Hönö 28 juli 2012 kl 15.00

Vi uppmärksammar Hembygdsdagen med att presentera gården och olika aktiviteter. Musik och kaffeservering. I år tar nästa generation Sörensons över.
Linn och Albin Sörenson kommer att underhålla oss med sång och på gitarr.

Som vanligt har vi traditionellt Hönökakslotteri och ett varulotteri. Vi hoppas också få möjlighet att servera Ägggost till kaffet. Välkommen!

 


Nu var det åter dags för Kvarnens Dag på Hönö

kvarnbild-.jpg - Många frågar om möjligheten att få titta in i den gamla Hättekvarnen på Hönö Heden. Även i år öppnar vi Kvarnen på Kvarnens Dag den 7 juli med start kl 15.00.

Det blir också premiär för den nya lokala orkestern "Red Mill Jazz Men" som för första gången spelat offentligt, dessutom utomhus - om vädret tillåter.

Mera information om kvarnen finner du på denna sida. Välkommen!

 


Ålefeskarn spelade upp den 16 juni på Hembygdsgården!

Ålefeskarn1Ålefeskarn2 Vårt lokala goa glada gäng musikanter i Ålefeskarn, gav oss en fin upplevelse med glad musik i mysig miljö. Kaffet serverades och lotter såldes.

Tack för en trevlig upplevelse!

 

 

 


Barnens Dag på Hönö Hembygdsgård lördag den 26 maj

2012Pelle o Findus.jpg - 165577 BytesFör åttonde året i rad samarbetar Betelskolan och Hönö hembygdsförening för att ge barnen på våra öar dramatiserade delar av kända barnböcker. I år har vi valt böcker av Sven Nordqvist, Astrid Lindgren, Gösta Knutsson och Britt Engdal. Du får här möta Pettson och Findus som tältar, Pippi som går på kafferep, Pelle Svanslös som går på Kattafton och Maria som tillsammans med de andra fiskarungarna fortsätter att skydda sin vän tjotten Ulf på Hönö på 1920-talet.

10.00, 11.00 & 12.00, 13.00
framförs ”Pippi går på kafferep” inne på Hembygdsgårdens område och ”Pelle Svanslös går på Kattafton” framför Betelskolan på skolgården.

10.30, 11.30 & 12.30, 13.30
framförs ”Tjottar och fiskarungar” på naturscenen inne på hembygdsgårdsområdet och ”Pettson och Findus tältar” framför hembygdsgårdens handelsbod.

14.00Pippi efter tårtkalaset 2012
Final med alla inne på hembygdsgårdens område.

Annat att göra på området

 • Handelsboden är öppen där man kan köpa smaskigt godis. Godis finns också att köpa från stånd på hembygdsområdet och i Pelles godisaffär på Betelskolans skolgård.
 • Britt Engdal säljer och signerar boken ”Tjottar och fiskarungar” på hembygdsområdet.
 • I år kan man också bli ansiktsmålad för en guld-tia.
 • Det går att köpa lotter och fika inne på hembygdsgårdsområdet.
 • Sockerdricka går att köpa från Pippis sockerdricksträd.

 

 

 

 

 


Färskare nyheter kan du få på vår facebook-logo.jpg - 80643 Bytes sida. Klicka på loggan.

Mycket spännande sker på gården under 2013

Föreningen fortsätter att utveckla gården Hönö Hembygdsgård och Hönö Kvarn, ytterligare
genom att

 • Vi samarbetar med Gårdaskolan för att lyckas med de omtyckta Barnens dag på Hönö Hembygdsgård (tidigare Astrid Lindgrens dag).
 • Trädgården är fräsch och inbjudande.
 • Hembygdsdagen fortsätter att utvecklas. Årsmöte håller vi i november.
 • Vi firar Kvarnens Dag
 • Flera utomhusevenemang med bl.a. musikunderhållning
 • August M Larssons lanthandel har entré, med tillgängligheten för rullstolsburna.
 • Flera dagar/kurser där vi bakar äkta Hönökakor i gammaldags stenugn.
 • Tillsammans med Tullhuset och Fiskemuséet arrangerar vi visningar för bussresenärer.
 • Nu är vi också medlemmar i Sveriges Hembygdsförbund, med de fördelar detta innebär. Bl a. försäkringar av besökare.
Hembygdsgården på Hönö kan vara väl värd ett (eller flera) besök under 2013!


Välkomna!/Styrelsen

Mera om Hönö Hedens kvarn
Klicka för
information
om Hönö
Väderkvarn