logo.gif

August M. Larssons
Speceri- och diverseaffär (etbl. 1914)
August M. Larsson, eller "August i Lycka", öppnade en bod tillsammans med kompanjonen Josef Zälter 1914. Affären växte, flyttade och drevs vidare av August barn, Bertil, Betty och Ragnar fram till 1984 i Hönö Klôva. Då såldes mest kläder, leksaker och presentartiklar i affären.August i Lyckas butik
Varorna kom från stan (Göteborg) med ombyggda fiskebåtar till Hönö. Även öborna kunde åka med varubåtarna till fastlandet och tillbaka. På vintern kördes varorna med häst och släde över isen när den bar. När isen varken bar eller havet var isfritt kunde det dröja tills varorna kom.

Smör kom löst, i drittlar, och vägdes i lagom bitar och förpackades. Bitsocker kom i sockerlådor och farinsocker och mjöl i 100-kilos säckar. Det östes upp i en-, halv- och kvartskilospåsar och ställdes i raka rader på hyllorna. Såpa kom i plåtfjärdingar med handtag och vägdes med skopa i den mängd kunden önskade.

August i ”Lyckas” var en av de fösta affärerna på Hönö som hade skyltfönster. Efter söndagsskolan söndagen före julafton trängdes barnen vid skyltfönstret för att titta på julskyltningen. Kanske skulle de få en av leksakerna i skyltfönstret i julklapp?

Idag driver Hönö Hembygdsförening affären. Välkommen att se några av de varor vi har till försäljning.

Kontakta oss via

Telefon: 0707 - 22 88 08 llr
epost: hembygd@hono.se

P.S! Under hösten 2007 fanns en "filial" till butiken att beskåda på Bohusläns
Museum i utställning "Utgångspunkten" i Uddevalla
 
Här är några bilder från August i Lyckas handelsbod i Hembygdsgården på Hönö:

        
   Gammeldags Vetemjöl för Hönökakor