logo.gif


VÄLKOMMEN TILL BARNENS DAG
på Hönö Hembygdsgård

(tidigare Astrid Lindgrens dag)

Fredagen den 28 maj 2010 (förskolorna) och
Lördagen den 29 maj 2010 (föräldrar och intresserade)

 

Barnens dagGårda kristna skola på Hönö har några år haft ”Astrid Lindgrens dag” som ett projekt i maj månad. Projektet är gjort i samarbete med Hembygdsgården, som ligger granne med vår skola.

Vår skolbyggnad är öarnas äldsta och vi förvaltar tillsammans med Hembygdsföreningen en stor kulturskatt.

Projektet ”Barnens dag” har varit ett projekt utan ekonomisk vinning för vår skola. Evenemanget är nu utökat med flera författare men fortfarande ett evenemang där barnen uppträder för andra barn.

Barnens dagEtt syfte med ”Barnens dag” är att våra elever ska läsa och känna igen många barnbokförfattares berättelser, vilket de har gjort genom att de i stort sätt plöjer det som finns skrivet för barn. Vi har köpt många böcker till skolan och resten har vi lånat från biblioteket.

Ett annat syfte är också att våra barn genom att framträda i pjäser, stärks i självförtroende, och blir duktiga på att agera och tala inför andra människor. Barnen väljer alltid själva hur mycket de vågar agera och tala. Alla vågar mer och mer. En del vågar fortfarande lite och andra är väldigt duktiga på att framträda, men alla har tagit stora steg framåt.

Ett tredje syfte är att sprida den glädje vi känner inför svenska barnbokförfattares verk till andra barn i kommunen.

Vi har därför sista fredagen i maj bjudit in alla förskolebarn i kommunen till ”Barnens dag”. Förra året kom nästan alla förskolor, vilket innebar att ca 400 barn kom för att höra historierna. Vi vet också att förskolorna arbetar särskilt med barnbokstema i maj och juni månad, eftersom de vet att de blir bjudna till oss på hembygdsgården. På lördagen bjuder vi barnen och deras föräldrar och vänner att komma, även då utan inträde.

Vi ser detta arbete som en stor gåva vi ger till alla förskolebarn, genom att barn uppträder för barn, och en stor gåva till våra elever eftersom de får uppträda för andra barn.